Det er ikke lett å være bruktbilselger i Norge i dag. Med så mange aktører, private og autoriserte, er det mange om beinet. Med bransjens noe frynsete rykte er det ofte en bratt oppoverbakke som må bestiges for salgene som skal gjennomføres.

Konkurranse i alle kanaler

For å jobbe som bruktbilselger må man være målbevisst og en over gjennomsnittlig menneskekjenner. Tålmodighet, sosiale evner og et talent for salgsprosessen er også egenskaper som kjennetegner en potensielt suksessfull selger av brukte biler. I dagens marked er det ikke kjøper som må bruke mest krefter på å finne det gode kjøpet, men selger som må jobbe hardt og målrettet for å skille seg ut fra mengden. Det er mange kanaler brukte biler selges gjennom, og det er viktig å være tilstede der kundene er.

Utenom de fysiske butikkene finnes det flere store aktører på nett som spesialiserer seg på videreformidling av salgsannonser for bruktbiler. Dette er ofte utgangspunktet for de aller fleste som vurderer å gå til anskaffelse av et nytt kjøretøy, og det er en viktig kanal å være representert på for alle selgere. Merarbeidet for den gjennomsnittlige bruktbilselgeren har blitt vesentlig større med Internetts inntog, men den potensielle kundebasen har blitt desto større.

Fordelen selgere med fysiske butikker kan ha kontra private, er at butikken i seg selv kan gi potensielle kjøpere en følelse av trygghet. Garantier, forsikringer og serviceavtaler er fortrinn private aktører sjelden kan vise til, men det hele kommer som regel med et påslag av pris og marginene kan være små. Det er fordeler og ulemper for selgere og kjøpere, og det hele kan koke ned til trygghetsfølelsen kjøper får når avgjørelsen nærmer seg. Salg og kjøp handler veldig ofte om tillit, og i et hardt presset marked er de faste aktørene fullstendig avhengig av at denne tilliten er tilstede.

Mye av suksessen kan bero på tilegnet erfaring, men en ekte interesse for både bransjen og kunden er vesentlig for å klare seg i denne bransjen. I rolige perioder kan kundekontakt holdes ved like og nye potensielle kunder kan oppsøkes aktivt. Synlighet og gjentatt og tydelig kommunikasjon er nøkkelord som aldri må undervurderes i noen bransje, og da spesielt i en så konkurranseutsatt som denne. Alle kunder må behandles med respekt og vennlighet, og selv om det ikke ble gjennomført et salg ved sist besøk sitter ofte minner om den gode følelsen igjen om riktig kundebehandling står i fokus.