Duften av ny bil

Det er noe veldig spesielt med duften av en ny bil, men hva er det som faktisk lukter? Er det sansene våre som lurer oss eller er det en kynisk og manipulerende teknikk for å lokke oss til å kjøpe akkurat den bilen.

Salgstriks eller kjærlighet ved første sniff?

Ja, dufter kan manipuleres, og det er nok dessverre slik at noe av det vi kjenner kan være påført bevisst for å forsterke inntrykket av ny bil. Sansene våre er sammensatt og avanserte, og ved nye inntrykk, som det å bevege seg inn i et nytt miljø, vil nye dufter og synsinntrykk skape en følelse av noe nytt. Luktesansen står for opp mot 75 % av disse inntrykkene daglig, så det er lett å forstå at den med fordel kan manipuleres i en salgssituasjon.

Nye skinnseter, gummi, matter og plast avgir en spesiell lukt i et lukket miljø som en bilkupé jo er. Og når alt i tillegg skinner vakkert i krom og sort, forsterkes inntrykkene vesentlig og hele pakken smelter sammen i opplevelsen av ny bil. Med luktesansen som den klart sterkeste sansen så vil det være den naturlige knaggen å henge følelsene på. Det visuelle skal aldri kimses av, som følelsen av å åpne kasino apper for første gang, eller det audiovisuelle ved å høre lyden når storgevinsten treffer.

Mennesker er sammensatte vesener, og det er skremmende mange måter å bli manipulert på, på godt og vondt. Ved større investeringer og kjøp vil drevne selgere alltid søke å strekke strikken for å få gjennomført salget. Det trenger absolutt ikke å ligge onde hensikter bak, men intensjonen er alltid å få gjennomført salget, og da kommer kreativitet godt med. Byttehandler har foregått så lenge mennesker har eksistert og de grunnleggende teknikkene har ikke nødvendigvis endret seg så mye, selv om tilgangen på metoder og effekter nok har økt noe gjennom historien.

Med godt utviklede salgsteknikker brukes det i dag sprayer for å forsterke lukten av ny bil. Med menneskers iboende evne til å assosiere dufter med følelser, tenkt bare på bakerier eller regn på varm asfalt, så er det fort gjort å falle for triksene og lettere la seg rive med. Allergi eller oversensitivitet for dufter kan derimot gjøres en slik opplevelse til noe riktig ubehagelig, og det er en kjensgjerning at ikke alle lukter assosieres med noe positivt av alle mennesker. Så alt til sin tid og alt med måte.