Det er viktig å være oppmerksom og tålmodig ved kjøp av både ny og brukt bil. Som ved alle andre større investeringer er det alltid noen feller å falle i, så is i magen og godt uttenkte planer er vesentlig også ved kjøp av bil. Nå er sjeldent innkjøp av nytt kjøretøy en spontan handling, men drømmebilen kan fort gjøre den mest fornuftige eksperten mo i knærne og myk i hjertet. Derfor er det veldig greit å i det minste ha en sjekkliste klar så fremgangsmåten blir så fornuftig og spesifikk som mulig.

Det er mye som kan gjøres på egenhånd før møtet med selger, og det er enkle grep som kan være avgjørende for om møtet i det hele tatt er interessant å gjennomføre. Det første kan være å sjekke om det faktisk er selger som eier bilen, noe som bør være greit å vite. Med enkle søk på nettet kan det finnes gratis- og betalingstjenester som lar deg finne veldig mye informasjon om heftelser, tidligere skader og eventuell gjeld som følger med bilen. Dette kan være manglende innbetalt veiavgift eller utbetalte parkeringsbøter.

Ved kjøp gjennom annonser kan en veldig fin tommelfingerregel være å bekrefte at registreringsnummeret er synlig på minst ett av bildene. Om det ikke er synlig så kan det indikere at selgeren ikke ønsker at dette skal være søkbart og varsellampene bør begynne å lyse. Ærlige selgere har sjelden noe å skjule, så skjules noe kan det fort være ugler i mosen.

Prøv og kontroller

Ikke være redd for å bli møkkete på fingrene ved et bruktbilkjøp, men da gjerne etter å ha prøvekjørt den en tur. En brukt bils egenskaper kan ha endret seg ved over tid eller etter modifikasjoner, og det er viktig å være på vakt etter uventede lyder eller oppførsel under kjøring. Husk at radioen bør være avslått, da denne kan skjule eventuelle ulyder under kjøring og ved tomgang. Det anbefales absolutt å teste ut et eventuelt stereoanlegg, men ikke mens bilens egenskaper skal under lupen.

Test ut alle egenskapene som forsvarlig lar seg teste under prøvekjøringen, og ikke være redd for å presse den litt. Akselerer, brems, sving i begge retninger og gi alle pedaler, spaker og knapper en runde. Spesielt viktig er det å utføre en test av bremsene på en lang, rett strekning. Akselerer opp til 80 km/t, vær sikker på at ikke er biler bak og brems til du står stille. Om bilen trekker til en retning kan bremsene trenge en kontroll, men vær sikker på at veien ikke heller for mye da dette også kan påvirke dragningen.

Ved å være grundig før og under et bilkjøp kan mange problemer unngås, og bilen kan forhåpentligvis nytes samvittighetsfullt i mange år fremover.